Riskli Yapı Süreci

RİSKLİ YAPI SÜRECİ 




  1. 1. Vatandaşın Riskli Yapı Tespiti Yaptırması

Vatandaşlar yapılarını Bakanlıkça Lisanslandırılmış Yetkili  Firmamıza tespit ettirebilir. Bu aşamada herhangi bir çoğunluk aranmaz.Maliklerden birinin veya kanuni temsilcisinin müracaatı ile bu tespit yapılabilir. Müracaat için tapu belgesinin ve kimlik belgesinin fotokopisi gereklidir.

  1. 2. Riskli Tespit Edilen Yapılar

Yapılan tespitler neticesinde  Riskli olduğu tespit edilen yapılar, tespiti yapan firma tarafından ilgili idareye bildirilir. İlgili idare Riskli Yapı Raporunu inceler ve onaylarsa, tapuya riskli yapı şerhinin konulması için ilgili tapu müdürlüğüne bildirir.

  1. 3. Maliklere Tebligat Gönderilmesi

İlgili Tapu Müdürlüğünce, Tapu kütüğüne Riskli Yapı belirtmesi yapılır. Riskli Yapı Tespitine karşı tebligat tarihinden itibaren 15 gün içinde riskli yapının bulunduğu yerdeki Müdürlüğe dilekçe ile itiraz edebileceği, aksi taktirde idarece verilen süre içinde riskli yapının yıktırılması gerektiği de  belirtilmek suretiyle, aynı ve şahsi  hak sahiplerine tebliğ edilir. Ve yapılan bu tebligat Müdürlüğe bildirilir.

  1. 4. Riskli Yapı Tespitine İtiraz

Oluşturulacak teknik heyet itirazı inceler. Riskli yapı tespitinin, itiraz üzerine değişmesi halinde, durum ilgili Tapu Müdürlüğüne bildirilir.

  1. 5. Riskli Yapının Yıktırılması

Riskli yapı olarak tapu kütüğüne kaydedilen taşınmazların maliklerine, idarece verilecek süre içinde Riskli Yapının yıktırılması istenir.

  1. 6. Yıkım Süreci Ve Kontrolü

Riskli  yapıların verilen süre içinde maliklerince yıktırılıp yıktırılmadığı yerinde kontrol edilir. Riskli Yapı maliklerince yıktırılmamış ise, yapının idari makamlarca yıktırılacağı belirtilerek idarece ek süren verilerek tebligatta bulunulur.Bu süre sonunda da Riskli yapının maliklerince yıktırılmaması halinde, Riskli Yapının insandan ve eşyadan tahliyesi ve yıktırma işlemleri mahalli idarelerinin de iştiraki ile mülk amirler tarafından yapılır veya yaptırılır.

  1. 7. Bakanlıkça Yıkım Kararı

Riskli yapının yine de yıktırılmadığı durumlarda Bakanlık tarafından yazılı olarak idareye bildirilir. Buna rağmen yıktırılmadığı tespit edilen yapılar, Bakanlıkça yıkılır veya yıktırılır. Bakanlık veya idare tarafından yapılan yıktırmanın masrafları, ilgili Tapu Müdürlüğüne bildirilir. Tapu Müdürlüğü yıkım masraflarını arsa payları oranında tapuya ipotek belirtmesinde bulunur.

  1. 8. Yıkım Sonrası Uygulama

Yöneticinin  veya denetçinin veya kat maliklerinin üçte birinin istemi üzerine, noter vasıtası ile yapılacak tebligat ile kat malikleri kurulu toplantıya çağrılır. Bu toplantıda yürütülecek uygulamalar konusunda bütün maliklerce oybirliği ile anlaşma sağlanamaması halinde, öncelikle riskli yapının değeri, Sermaye Piyasası Kuruluna kayıtlı olarak faaliyet gösteren lisanslı değerleme kuruluşlarına tespit ettirilir ve bu değer gözetilerek oybirliği ile anlaşmaya çalışılır,  anlaşma sağlanamaması durumunda, yapılacak uygulamaya sahip oldukları hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilir. Bu karar tutanağa bağlanır ve toplantıda bulunan bütün kat maliklerince imzalanır.  

En az üçte iki çoğunluk ile alınan karar, karara katılmayanlara ve kat malikleri kurulu toplantısına iştirak etmeyenlere noter vasıtasıyla tebliğ edilir ve bu tebliğde, onbeş gün içinde bu kararın kabul edilmemesi halinde bağımsız bölümlerine ilişkin arsa paylarının, Bakanlıkça tesbit edilecek rayiç değerden az olmamak üzere anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılacağı, bu suretle paydaşlara satış gerçekleştirilemediği takdirde, bu payların, rayiç bedeli Bakanlıkça ödenmek kaydı ile tapuda Hazine adına resen tescil edileceği bildirilir

  1. 9. Nitelikli Çoğunluğun Sağlanması

En az üçte iki çoğunluk ile alınacak kararlar ve anlaşma şartları Müdürlüğe bildirilir. Anlaşmaya katılmayan maliklerin bağımsız bölümlerine ilişkin arsa payları; Bakanlıkça tespit ettirilen arsa payı değeri üzerinden anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılır. Bu suretle paydaşlara satış gerçekleştirilemediği takdirde, bu paylar, Bakanlığın talebi üzerine, tespit edilen rayiç bedeli de Bakanlıkça ödenmek kaydı ile tapuda Hazine adına resen tescil edilir ve yapılan anlaşma çerçevesinde değerlendirilmek üzere Bakanlığa tahsis edilmiş sayılır.

 

  1. 10. Satış Ve Tahsis İşlemleri

Satış ve tahsis işlemleri sonlanınca uygulamaya geçilir.

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam38
Toplam Ziyaret99716
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.952934.0889
Euro37.891738.0435
Hava Durumu
Site Haritası