Riskli Yapıyla İlgili Sorularınız



Riskli yapılar nasıl tespit edilecek?

Hasarlı binaların tespiti adına, ev sahiplerinin tapu ve kimlik fotokopisi ile başvuracakları müracaat üzerine, şirketimiz tarafından tespit edilecektir.

Riskli yapı tespiti yaptırmak zorunlu mu?

Risk tespiti yaptırılması kanunen zorunluluk teşkil etmemektedir. Fakat, Türkiye’de bir çok binanın yapımında kullanılan malzemelerin ve işçiliğin yeterli olmadığı, mühendislik hizmeti alınmadan yapılmış olduğu, yine bina yapımında kullanılan beton kalitesinin düşük olduğu ve deprem açısından risk taşıdığı tespit edilmiştir. Bundan dolayı, binasında güven ve huzur içerisinde oturmak isteyen ve oturduğu binanın risk taşıyor olabileceğinden şüphelenen her kişinin risk tespiti yaptırması gerekmektedir.

Eski durumdaki binaların da risk tespiti yapılacak mı?

Bina sahiplerinin kentsel dönüşüm kanunu hükümlerinden faydalanılabilmesi için, malikler tarafından Gaye İnşaat Mühendislik Tic. Ltd. Şti.’ne başvurarak risk tespiti yaptırması gerekmektedir.

Binanın risk tespitini yaptırabilmek için ne kadar çoğunluk gerekmektedir?2/3 çoğunluk gerekli midir?

Binanın risk tespiti için bina sahiplerinin sadece birinin müracaat etmesi yeterli olmaktadır. Risk tespiti için 2/3 çoğunluğu ile karar alınmasına gerek yoktur.

Yapının risk tespiti için başvuran malike diğer maliklerin Engel olması durumunda ne yapılması gerekmektedir?

Başvuruda bulunan malik, riskli binanın tahliyesini ve yıktırılmasını engelleyen kişiler hakkında Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükümlerince Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunabilecekler.

Riskli Yapı Tespit Raporuna itiraz edilebilir mi?

Tapu müdürlüğüne bildirilen, risk olarak tespit edilen binalar tapu kütüğüne işlenecektir. Tapu müdürlüğünce yapılacak tebligattan itibaren ,malikler 15 gün içinde, İstanbul, İzmir, Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüklerine, diğer şehirlerde ise, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne verecekleri bir dilekçe ile riskli yapı tespitine itiraz etme hakkına sahiptirler.

Yapılan riskli yapı tespiti itirazlarını kim inceleyecek?

Yapılacak olan riskli bina itirazları, 4′ü Üniversiteler ve 3′ü Bakanlık olarak toplamda 7 üyeden oluşan Teknik Heyet inceleyecektir. Yedi üyeden oluşan Teknik Heyet, riskli bina raporunu uygun bulması durumunda rapor kesinleşir ve artık yıkım süreci başlayacaktır. Yapılan itiraz sonucunda binanın riskli olmadığına karar verilmesi durumunda tapuya konulan şerh kaldırılır.

Riskli yapılarda yapılan elektrik, su ve doğal gazın kesilmesi durumunda vatandaş mağdur olmayacak mı?

Riskli yapılara verilen elektrik, su ve doğal gaz hizmetleri kanuna göre durdurulabilecektir. Aslında vatandaş mağdur edilmemekte, burada amaç vatandaşın can güvenliği bakımından, vatandaşın risk taşıyan binada oturmasına engel olmaktadır. Kısaca vatandaşın yaşam hakkının gözetilmesi söz konusudur.

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam43
Toplam Ziyaret99721
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.952934.0889
Euro37.891738.0435
Hava Durumu
Site Haritası